LIVE BLOG US Open, ziua a 9-a | Serena trece de Venus, într-un recital de tenis agresiv, cu decisiv. La 32 ani, Vinci joacă o primă semifinală. Tecău și Rojer, opriți în sferturi, la dublu. Djokovic face pasul în semifinala cu Cilic, la ora 01:10!

LIVE BLOG US Open, ziua a 9-a | Serena trece de Venus, într-un recital de tenis agresiv, cu decisiv. La 32 ani, Vinci joacă o primă semifinală. Tecău și Rojer, opriți în sferturi, la dublu. Djokovic face pasul în semifinala cu Cilic, la ora 01:10!
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • US Open 2015 a dat startul marți, meciurilor din sferturile de finală.
  • Horia Tecău, singurul tricolor intrat în concurs marți seară, a părăsit competiția de dublu, la o zi după ce ieșea din cărți și la dublu mixt. Nicolas Mahut și Pierres-Hugues Herbert, capi de serie 12 și finaliști la începutul anului la Australian Open s-au impus 7-6(5), 6-4 în fața perechii cap de serie 3, Horia Tecău și Jean Julien Rojer.

 

UPDATE 08:10 Novak Djokovic pune punct zilei a noua de tenis la ora 01:10 la New York, cu o victorie complicată în fața ibericului Feliciano Lopez, scor 6-1, 3-6, 6-3, 7-6(2), asigurându-și astfel a 21-a prezență în careul de ași din ultimele 22 de turnee de Mare Șlem. „Nole” este singurul jucător care scapă de emoțiile unui set decisiv în această zi și se va duela pentru locul din finală cu Marin Cilic, campionul en-titre. Iar acum, când Europa se trezește, obiectivul său imediat este să ajungă la hotel până la 5 dimineața, pentru a prinde câteva ore de somn.


UPDATE 07:45 Tenis incredibil produs de Feliciano Lopez în fața unui Djokovic aflat într-o ușoară crziă de idei. Ibericul are cifrele unei victime sigure în fața sârbului, dar cu toate acestea, este la un game de set decisiv, la 5-4. Desigur, este vorba despre un break distanță, ceea ce îi complică existența. 44 greșeli neforțate și procentaj la prima minge de 49%, iată cifrele favoritului 19.


UPDATE 07:15 Djokovic revine la conducere, 2-1 la seturi. Dacă este să câștige set în fața lui lopez, liderul mondial o face în mai puțin de 30 de minute.


UPDATE 06:35 SET Feliciano Lopez, 6-3. Novak Djokovic scade ritmul de joc, spre nemulțumirea lui Boris Becker, iar startul ratat îl costă, în ciuda unor schimburi fabuloase de minge în ultimul game pe servciul ibericului. Egalitate la seturi, 1-1.


UPDATE 06:10 Start de set doi în oglindă cu primul: este rândul lui Feliciano Lopez să salveze un game complicat de serviciu, cu minge de break pentru Djokovic și apoi să primească break pe tavă, după o dublă greșeală. Serviciul funționează, astfel încât iberciul conduce 3-0.


UPDATE 05:55 Set Djokovic, 6-1, în 26 de minute. Sârbul are parte de un prim set fără istoric. Reverul cu o mână al ibericului este complet dezacordat, indecizia își face loc și Djokovic mărșăluliește ușor spre 5-0, acolo unde doar serviciul de stângaci îl salvează pe „Feli” de un „bagel”, dar cam atât.


UPDATE 05:35 Djokovic își oferă debutul de meci cel mai dur pentru jucătorul aflat de partea cealaltă a fielului: Lopez are minge de break, sârbul rezistă și imediat face break, preluând conducerea. 3-0 într-un sfert de oră.


UPDATE 05:20 După liderul mondial autoritar al tenisului feminin, pe Arthur Ashe urmează liderul mondial din circuitul ATP – Novak Djokovic, cel care se duelează cu Feliciano Lopez pentru completarea semifinalei cu Marin Cilic.


UPDATE 05:10 Distrugătoarea Serena nu clipește nici măcar în fața surorii sale, iar sfertul surorilor dă cu pace în familie: Venus nu îi distruge visul Serenei. Mezina s-a impus în nota deja obișnuită în 2015: cu moment de cădere în meci și cu revenire în final. Venus, spre linia de finiș, a rămas fără energie, după un turneu început cu două dueluri de trei seturi. 35 de lovituri câștigătoare a reușit Serena, față de cele 24 ale lui Venus, scorul la erori neforțate fiind 22-15 Serena – V. A impresionat și îmbrățișarea caldă de la finalul partidei, dintre cele două surori și bune prietene. „Este cea mai dură adversară pe care am întâlnit-o. A fost o partidă grea, venită într-un moment important pentru amândouă. Sunt fericită. Urmează un meci cu o adversară al cărui stil de joc este complet diferit. Ea nu are nimic de pierdut„, a prefațat Serena partida cu Roberta Vinci, italianca aflată în premieră în careul de ași al unui turneu de Mare Șlem.


UPDATE 05:05 Serena Williams câștigă primul sfert de finală feminin la US Open 2015: 6-2, 1-6, 6-3, într-o oră și 38 de minute. Liderul mondial închide partida cu as și rezolvă o ecuație în care a investit mult din punct de vedere emoțional. Serena a țipat, a suferit și a trăit punctele din finalul meciului la intensitatea cu care a făcut-o în duelul ajuns și el în trei seturi cu Bethanie Mattek-Sands, iar visul Marelui Șlem prinde parcă din ce în ce mai mult contur. AMR două lungimi din șapte pentru Serena.


UPDATE 04:50 4-1 pentru Serena. Liderul mondial a revenit la conducerea meciului, în timp ce John McEnroe își face simțită prezența în lojă.


UPDATE 04:40 Tribuna vuiește, Serena confirmă break-ul și tabela arată 3-0 în decisiv, în puțin peste zece minute.


UPDATE 04:35 Serena începe cu alt elan decisivul: game de serviciu câștigat la 30, descătușare vocală, apoi break cu retur câștigător urmat de finalizare cu lovitură câștigătoare de rever în lung de linie. 2-0


UPDATE 04:30 Venus încheie setul, 6-1, convertind a treia minge de set. Poate din cauza presiunii, poate a reculului natural după un forcing total, game-ul este unul mai palid, cu mai multe erori decât reușite, iar Serena cea care pierdea set cu Mattek-Sands a ieșit din nou la rampă. Meciul se reduce acum la un sprint de un set. Serena sau Venus? Întrebarea persistă.


UPDATE 04:20 Cine ar fi crezut? Este 5-1 cu dublu break pentru Venus Williams. „V” scoate retururi desprinse din manualul personal al Serenei, de la jumătatea distanței dintre linia de fund și linia careului de serviciu, iar Serena greșește destul de ușor finalizarea. Nimic din ceea ce se întâmplă pe teren nu arată amical. Nici privirile aruncate de cele două jucătoare, nici forța pusă în lovituri.


UPDATE 04:15 Venus pune pe tabelă al treilea game alb consecutiv pe propriul serviciu, din tot atâtea jucate în setul doi. 4-1.


UPDATE 04:10 Replica lui Venus: sora mai mare crește nivelul jocului, apasă mai mult pe lovitură, reușește să o împingă în defensivă pe mezină, o pune la propriu la pământ, iar marele scurtcircuit pentru Serena vine sub forma unei duble greșeli, la minge de break. 3-1 pentru Venus.


UPDATE 04:05 Venus Williams deschide setul secund cu două game-uri albe pe serviciu. Crește nivelul decibelilor, vedem și un schimb prelungit, cu peste 15 lovituri. Din nou, 2-1 pentru Venus.


UPDATE 04:00 Serena Williams câștigă autoritar primul set, 6-2, fără șansă de break oferită adversarei. Cât de bun a fost setul? Atât de bun încât, în condițiile în care ambele jucătoare atacă punct de punct, cu serviciu, retur și lovitură în raliu, statistica reține, după 33 de minute, doar șapte erori neforțate (2 pentru Serena, 5 pentru „V”). Atât de bun, încât, dacă am scădea pauzele de la schimburile de terenuri, ne-ar ieși o medie de o lovitură câștigătoare reușită pe minut (15 – Serena, 11 – „V”). Publicul ține puțin mai mult cu Venus, dar pe teren, legea o face Serena.


UPDATE 03:55 Dublu break pentru Serena și 5-2 pe tabelă. Mezina și-a adus parcă aminte de caracterizarea pe care sora sa i-o făcea în copilărie: „joci inteligent”. Serena joacă variat, o cheamă în față pe Venus, ne arată lovitura de passing, ne arată și un lob perfect. Joacă în spatele adversarei, pe contre-pied și Venus are o turație în minus față de uraganul neîmblânzit Serena.


UPDATE 03:41 Pe teren, Venus scoate la înaintare o dreaptă bine armată, câștigă chiar două puncte pe serviciul Serenei, dar prima mușcătură adevărată o are mezina. Serena face un pas în spate și își plasează încrederea în lovitura de trecere, după o scurtă-momeală pentru sora sa. Break-ul îi revine și preia conducerea pe tabelă, 3-2. În tribune, strălucesc Kim Kardashian, Oprah, Gayle, Joe Jonas, Aziz Ansari, Donald Trump. În secțiunea de comentarii, „Vlad” este ușor șocat: „Nene, e atât de mare interesul pentru ca Serena să facă Grand Slamul???


UPDATE 03:33 Plan simplu, nu? Ambele surori mizează pe agresivitate, pe dominare teritorială. Venus servește puternic, contează mult pe lansarea la teu, iar finalizarea vine din apropierea plasei. Serena găsește unul-două retururi deranjante, ajunge la minge de break în primul game, însă nu este suficient. La rândul său vine la fileu, dar este 2-1 la prima vizită la scaune pentru sora mai mare.


UPDATE 03:22 Time! Sfertul surorilor poate începe. Venus, cu al ei coc elegant, servește prima. Serena – cu pămătuful marcă înregistrată, primește.


UPDATE 03:10 Omul-pește, Michael Phelps, este cu ochii pe meciul surorilor Williams. Cel mai titrat olimpian din istorie, cu 22 de medalii olimpice, nu este singurul superstar interesat de acest meci.


UPDATE 02:55 Să trecem în revistă câteva predicții înainte de „Sister Act 27”: Mats Wilander anunță la microfonul Eurosport că este una dintre ultimele oportunități pentru Venus de a se impune la un Grand Slam, dar și în fața surorii sale – o idee prezentă și în secțiunea de comentarii. „Serenka_Williamsova” scrie: „Sunt convins că o să fie un meci intens și de bună calitate. Venus pare că și-a regăsit serviciul, joacă foarte bine, în timp ce Serena, așa cum era de așteptat, și-a îmbunătățit prestațiile pe măsură ce a avansat în turneu. Venus o să îi dea o replică bună, dar nu cred că ar putea să îi distrugă povestea Serenei… asta e probabil și una dintre explicațiile diferenței de palmares. Venus s-a oprit la 7 Slemuri, pe când Serena are de trei ori mai multe. Venus nu are acel killer-instinct pe care îl are Serena. Pe lângă faptul că jocul lui Venus nu a evoluat deloc din anii ’90 până acum, în timp ce Serena a știut să se adapteze mai bine și a făcut schimbări importante în joc„. Iar „za-k” are un scenariu „cârcotaș”: „Venus face DF la 4-4 în ambele seturi și câștigă Sirena cu 7-5 dublu 🙂„. Aflăm împreună răspunsul în orele următoare.


UPDATE 02:45 Porțile li se deschid. Impresionant. Așa arată complexul Flushing Meadows, pregătit pentru episodul cinci al operațiunii „Serena Grand Slam 2015” și al 27-lea duel între jucătoarele care, în urmă cu exact 14 ani, jucau prima finală feminină a US Openului programată în prime time.


UPDATE 02:40 Iată rezultatele înregistrate de cele două surori Williams în turneele de Mare Șlem: Serena are o cifră ridicol de mică la capitolul eliminări în primul tur, iar Venus rămâne mult în urmă la titluri. De ce durează atât de mult pauza? Pentru că tranziția de la sesiunea de zi la cea de seară durează aproximativ 50 de minute. Organizatorii evacuează fanii, abia apoi dau start la acces, iar surorile Williams trebuie să intre în lumina reflectoarelor pe o arenă arhiplină, așa cum iubește Serena.


Sursa: WTA – preluare The Guardian


UPDATE 02:15 Campionul în exercițiu scapă de revenirea lui Jo Wilfred Tsonga și este din nou în careul de ași de la New York: Marin Cilic se impune 6-4, 6-4, 3-6, 6-7(3), 6-4, după patru ore de joc. „A fost o luptă mentală dură. În final, a fost meci fizic. Cel mai important pentru mine a fost că, mental, am fost acolo tot timpul”, a punctat croatul ajuns la 12 victorii consecutive la Flushing Meadows.


UPDATE 02:01 Tsonga o ia pe urmele Mariei Șarapova la capitolul duble greșeli într-un meci, statistica arătând cifra 11 la această rubrică. Chiar dacă leagă două duble și cinci servicii ratate, Jo Wilfred evită break-ul, grație unei serii impresionante de lovituri câștigătoare, începute cu un forehand în cross trimis departe de zona accesibilă lui Cilic și continuată cu un stop-voleu de clasă. Tsonga rămâne aproape de Cilic, la 3-4.


UPDATE 01:50  Tsonga are prima șansă de break în decisiv, Cilic salvează, francezul clachează. Campionul în exercițiu răspunde la 2-2 cu break alb, pentru că mâna francezului tremură rău, terenul pare mult mai mic și out-ul nu este milimetric, ci de câțiva metri. 3-2 plus serviciu pentru elevul lui Goran Ivanisevic. Interesant este că până acum, la această ediție a US Openului, pe Arthur Ashe Stadium s-au disputat două meciuri de cinci seturi și de fiecare dată a fost vorba despre o revenire de la 0-2 (Fognini cu Nadal și Murray cu Mannarino). Regula spune că jucătorul care vine din urmă câștigă, dar acum Tsonga nu pare capabil să își ducă până la capăt meciul.


UPDATE 01:45 Duelul surorilor Williams va începe cu întârziere, după ora 02:00, din cazua decisivului dintre Cilic și Tsonga: la 1-2 la game-uri, croatul a fost la un pas să fie taxat cu break, după o venire prea puțin calculată la fileu. Asul l-a scos însă ca de obicei din bucluc, iar tabela reține 2-2, în loc de 1-3. Interesant este că pentru ziua a zecea, organizatorii au schimbat distribuția în program. Meciurile nu mai încep decalat pe Arthur Ashe Stadium, Simona Halep și Vika Azarenka dispută a doua partidă a zilei, probabil în jurul orei 19:30 la București, iar seara își face loc pe Central un meci al legendelor.


UPDATE 01:35 Cine își strică statistica? Cilic nu a pierdut niciun meci după ce a condus cu 2-0, Tsonga nu a lăsat niciodată o revenire de la 0-2 neterminată în decisiv.


UPDATE 01:25 Tsonga împinge meciul în decisiv, dar Cilic parcă a căutat-o cu lumânarea: la 1-2 în tiebreak riscă serviciul doi, arena suspină, dar croatul se salvează cu un Challenge disperat. Arbitrul din scaun, Albert Ramos îi spune că nu este sigur de anunțul de la linie, iar croatul este salvat de o decizie milimetrică a Ochiului de Șoim, în limita de eroare a tehnologiei. Ce face mai departe? Ajuns din nou pe serviciul doi, Cilic forțează din nou și de această dată chiar își trece în cont o dublă greșeală. Pentru Tsonga, este suficient: păstrează conducerea și trimite meciul în decisiv, cu un as.


UPDATE 00:20 Rezistă și după tiebreak? Tsonga salvează a treia minge de meci pe propriul serviciu, joacă îndrăzneț și răsplata pe moment este o decizie în tiebreak în setul patru.


UPDATE 01:10 Iată că apare și dramatismul pe Arthur Ashe Stadium: Tsonga este bulversat pe propriul serviciu, la 4-5, dar se redresează la timp în fața lui Cilic, reușind să anuleze două mingi de meci. Tsonga rezistă, deocamdată.


UPDATE 00:50 Pe Arthur Ashe Stadium, Tsonga și Cilic dispută un set echilibrat, ajuns deja la egalitate, 3-3. Hai să aruncăm un ochi și înspre al doilea sfert de finală masculin, care se va disputa în următoarele ore: Feliciano Lopez va avea nevoie de o super-prestație la serviciu pentru a conta în fața lui Djokovic. Încălzirea și-a făcut-o în Central Park, cam pe aceleași alei pe care făcea jogging înainte de turneu și Andreea Mitu. Ibericul are timp și de poze, ca și Andreea, și le amintește fanelor de ce este alintat „Deliciano”. Iată: Feli Lopez, portret alb-negru.


UPDATE 00:30 Super-Tsonga și-a făcut apariția, anunță fanii pe Twitter. Cinci seturi? Ne-ar prinde bine, pentru că am avea o pauză mai scurtă înainte de startul celor două meciuri din sesiunea de seară. Americanii rulează „Sister Act” de la 02:00 (ora României), apoi în prim-plan vine „Djoker” Djokovic.


UPDATE 00:25 Altă viață! Tsonga își adjudecă un set în care a crescut semnificativ procentajul de primă minge, de la 43%, la 71%. Cilic rămâne în față, dar tabela arată acum 2-1 la seturi pentru croat.


UPDATE 00:20 Tsonga reușește primul break al meciului și trezește spectatorii din tribunele de pe Arthur Ashe Stadium. Muncește, atacă, ratează prima șansă, dar finalizează în final. La 5-3, servește pentru setul trei.


UPDATE 23:50 Cilic își dublează avantajul pe tabelă, 6-4, 6-4. Croatul face ravagii pe reverul fostului finalist de la Australian Open, dar Tsonga pare a avea un alibi: la pauza dintre seturi, fizioterapeutul este chemat. Genunchiul pare a fi cauza și apare un bandaj pe piciorul francezului.


UPDATE 23:45 Darren Cahill prins sforăind, din nou. Vă amintiți postarea de pe Twitter în care australianul se plângea că „tinereii” Halep și Ioniță au făcut mișto de el când l-au găsit moțăind pe canapea? Ei bine, Darren revine: doarme în apropierea unei ferestre care are vedere la terenurile de antrenament. Cu două joburi full-time, de comentator ESPN și antrenor al programului Adidas pentru Simona Halep, Cahill doarme dus.


UPDATE 23:35 Marin Cilic este solid ca un… bancomat, ne anunță Brad Gilbert. La set și break avantaj pentru croat în setul doi, la 3-2, este greu să-l contrazici pe fostul tehnnician al lui Andre Agassi. Cilic mângâie liniile, găsește bine passingurile la venirile în față ale francezului, serviciul este feroce.


UPDATE 23:10 Set Cilic, 6-4. Goran Ivanisevic poate respira ușurat. Primul set este câștigat de sportivul său, cu un game lejer de serviciu. Meciul e lung, dar deloc plictisitor. Constanța în momentele cheie, plus un procentaj mult mai bun la prima minge i-au asigurat victoria lui Cilic într-un set în care Tsonga a reușit 7 lovituri câștigătoare în plus, dar a și greșit mai mult.


UPDATE 23:02 Marin Cilic reușește break-ul. O primă victorie repurtată de campionul din 2014 în fața francezului: break în game-ul nouă, după o frumoasă demonstrație de retur în lung de linie. Așteptăm reacția francezului, un adevărat dependent de adrenalină și de încurajări din partea publicului.


UPDATE 22:55 Tsonga rezistă pe serviciu, iar seria sa ajunge la 60 de game-uri fără break, terminând astfel cele șapte game-uri dinaintea schimbării mingilor cu 4-3.


UPDATE 22:40 Mai ceva ca Serena Williams. Martina Hingis și Sania Mirza fac spectacol la dublu: anulează un start lansat al surorilor Chan, din -Taiwan, desprinse la 5-0 pe tabelă și câștigă primul set, 7-5 în tiebreak. Totul, în 51 de minute.


UPDATE 22:10 Campionul en-titre este provocat la duel pentru un loc în careul de ași de singurul jucător care a reușit să facă pasul în săptămâna a doua a US Openului, în sferturi, fără să fi pierdut vreun game de serviciu. În total, francezul a adunat 56 de game-uri fără break la US Open 2015. Duelul serviciilor începe.


UPDATE 21:55 Vinci este la putere la Flushing Meadows: la 32 de ani, va juca prima semifinală într-un turneu de Mare Șlem. Italianca rezistă în ultimul game asaltului lui Mladenovic – care anulează cu lovituri masive de dreapta prima minge de meci – și încheie duelul victorioasă, 6-3, 5-7, 6-4, după două ore și 22 de minute de joc.


UPDATE 21:40 Dramatism pe Arthur Ashe. Duelul Mladenovic – Vinci scoate scântei: franțuzoaica oferă și ea o luptă eroică, fiind abonată la intervenția fizioterapeutului. Coapsa stângă este cea mai dureroasă, dar asta nu o împiedică să lupte ca o leoaică pentru a-și apăra serviciul, într-un game de 15 minute. Garda este lăsată jos, iar în final, Vinci câștigă, după 10 egalități. 4-3 pentru italiancă.


UPDATE 21:30 Tabloul de dublu pierde îprimele trei echipe capi de serie. Cuplul sârbo-polonez Matkovski / Zimonjic (favorit patru) rămâne cel mai bine cotat în concurs, cei doi având duel în sferturi cu favoriții opt, Jamie Murray și John Peers. Pe jumătatea inferioară fac legea Florin Mergea și Rohan Bopanna, cei care pentru un loc în careul de ași se duelează cu perechea Lindstedt / Inglot. Iată-l pe Mahut într-unul dintre cele mai spectaculoase momente ale duelului cu Tecău și Rojer.


UPDATE 21:20 Horia Tecău spune adio turneului de la New York. Mahut nu mai este la fel de ferm la serviciu, Herbert ratează una-două intervenții la plasă, dar a patra minge de meci este cu noroc pentru francezi, care își asigură astfel biletele pentru semifinale: 7-6(5), 6-4, în 93 de minute.


UPDATE 21:15 Serviciul lui Rojer clachează din nou și este break și oportunitate de a închide meciul pentru Mahut, la 7-6, 5-4, pe serviciu.


UPDATE 21:00 Re-break Tecău și Rojer, care egalează la trei în actul doi. Semnalul revenirii? Da, pentru că Tecău salvează un nou game strâns pe serviciu, cu lansări puternice.  Pentru prima dată în partidă, Juls și Horia preiau conducerea pe tabelă, 4-3.


UPDATE 20:55 Mladenovic revine și vedem din nou controversata pauză de zece minute înainte de setul decisiv, la feminin. Kristina a fost ajutată de fizioterapeut, a reușit al treilea break al manșei, punând un 7-5 pe tabelă, după 64 de minute de joc. S-o fi concentrat cu adevărat după ce a jonglat cu mingea de tenis, ca la fotbal.


UPDATE 20:45 Break Mahut / Herbert. Jean Julien Rojer își pierde primul game de serviciu de la 40-0 în startul setul doi, augmentând problemele perechii aflate pe locul trei al listei capilor de serie. Horia este la un pas să îl imite și să își cedeze serviciul, dar limitează proporțiile scorului, la 1-2, salvând două mingi de break.


UPDATE 20:33 SET MAHUT / HERBERT, 7-6(5). „The boys in blue have the blues”, pentru că Horia Tecău și Jean Julien Rojer nu gestionează deloc inspirat tiebreak-ul primului set: începutul bun, cu lob spectaculos care îi depășește pe francezi și le dă principalilor favoriți la titlu un mini-break avans, este anulat de erori consecutive de voleu ale constănțeanului, care nu își găsește incisivitatea pe propriul serviciu. Herbert îi ajută pe ai noștri, dar pentru Mahut, terminarea setului la serviciu este o formalitate.


UPDATE 20:20 Mladenovic dă semne de revenire, leagă câteva lovituri câștigătoare și reintră în cărți, recuperând break în start de set doi și distanțându-se la 4-2.


UPDATE 20:13 Duel echilibrat pentru Tecău și Rojer. Punctele sunt scurte, serviciile deocamdată decisive, iar scorul pe tabelă avansează lin spre 5-4 pentru francezi. Mahut și Herbert sunt mai autoritari în spatele primei mingi, dar Rojer și Tecău recuperează pe mingea a doua.


UPDATE 20:00 Vinci, învingătoare în primul set, pe Arthur Ashe. Italianca de 32 de ani trece învingătoare linia de finiș, 6-3. Pe Louis Armstrong, francezii rămân în față, 3-2, întrucât au servit primii.


UPDATE 19:55 Ezitare la serviciu pentru Horia, care le oferă adversarilor primele mingi de break ale partidei, dar experiența și serviciul puternic fac diferența, pentru a evita break-ul în primul set. Tecău / Rojer – Herbert / Mahut 1-1. Nicolas Mahut, protagonistul celui mai lung meci din istoria tenisului, se impune fără emoții la serviciu, ducând scorul la 2-1, dar, din păcate, deși duelul aduce față în față două perechi cu rezultate importante în 2015, tribunele sunt complet goale.


UPDATE 19:40 Start pentru Horia și Juls Rojer. Perechile capi de serie 3 și 12 au pășit pe terenul Louis Armstrong și sunt gata de duel. Asta în timp ce pe Central, chiar nu prea avem ce vedea. Este 5-2 pentru Vinci, iar Mladenovic încă nu a închis robinetul erorilor. Tupeul pozitiv din meciul cu Halep, de la Birmingham, lipsește cu desăvârșire și, acum, Kiki seamănă mai mult cu Andreea Mitu, în optimea de la Roland Garros.


UPDATE 19:25 Organizatorii au nimerit poza pentru startul de meci de pe Arthur Ashe Stadium. Roberta Vinci începe cu break, pentru că Mladenovic nu a reglat încă tirul. 2-0.


UPDATE 19:15 Să ne amuzăm cu Vika Azarenka înainte de startul lucrurilor serioase: viitoarea adverară a Simonei Halep s-a auto-proclamat Pocahontas a terenului de tenis după ce ieri a apărut la meci cu bandaje de protecție pe ambele brațe, din cauza rănilor provocate de echipamentul de joc. Acum, iată că analizează estetica benzilor kinesiologice. Acest model a primit „like” de la bielorusă. Pare mult mai puțin pretențioasă decât Iulia Albu.


UPDATE 19:00 Salutare! Începe spectacolul la New York, pe Arthur Asha Stadium. Mladenovic și Vinci sunt primele protagoniste ale sferturilor feminine. Semifinalistă surpriză? Categoric. Cele două vin de pe un sfert de tablou care a început cu meciuri de top Ivanovic – Cibulkova și Cibulkova – Bouchard. Însă, așa cum spune Brad Gilbert, surprizele, la feminin, sunt molipsitoare. Așteptăm startul meciului lui Horia Tecău, pe Louis Armostrong. Pumnii strânși pentur Horia, pumnii strânși pentru tenis-spectacol, nemăcinat de accidentări și tone de erori neforțate.


US Open începe alergarea pe ultima turnantă dinaintea liniei drepte ce precede finișul la ediția 2015, în faza sferturilor de finală. Proba de dublu mixt este singura care a umplut deja două poziții pe tabloul semifinalelor, dar duelurile de interes încep în ziua a noua, cea care îi readuce pe teren pe liderii mondiali ai celor două circuite, feminin și masculin.

Sferturile femine: s-au aliniat astrele pentru Serena Williams?

Cursa personală a Serenei Williams cu istoria, numită „cursa pentru Marele Șlem” ajunge la episodul cinci: este o a treia confruntare sută la sută americană consecutivă pentru „diva răsfățată a Americii” care ține cu sufletul la gură fanii sportului alb cu încercarea sa de a egala numărul de titluri Grand Slam deținut de Steffi Graf și de a câștiga în premieră după 1988 toate cele patru titluri majore din sportul alb într-un sezon. Serena Williams își întâlnește sora mai mare, sursa zilnică de inspirație și modelul personal – așa cum o descrie de câte ori are ocazia pe Venus, adversara pe care a văzut-o de cele mai multe ori de partea cealaltă a fileului într-un turneu de Mare Șlem (14 ori– cifră care urcă rivalitatea fratricidă pe locul doi într-un clasament all-time al rivalităților din tenisul feminin, în turneele de Grand Slam, după Evert – Navratilova, duel cu 22 de episoade). Venus este și adversara care a învins-o pe Serena de cele mai multe ori în carieră (11 ori).

15-11 este bilanțul întâlnirilor directe dintre Serena și Venus. Mezina are 8-5 în confruntările din turneele de Mare Șlem – acolo unde ultimele trei partide i-au revenit net, în minimum de seturi. Ultima confruntare pe suprafață rapidă a fost adjudecată, în august (la Montreal) de Venus.

Așa cum a început și prima săptămână de întrecere, Serena intră și în a doua săptămână de concurs în startul sesiunii de seară, într-un meci care, cel mai probabil, va da și finalista acestei jumătăți de tablou. Asta pentru că, pe hârtie, calculele sunt simple: în sfertul al doilea se întâlnesc două tenismene care deja, prin calificarea în semifinală, își vor îmbunătăți cel mai bun rezultat al carierei în turneele de Mare Șlem.

Kristina Mladenovic (40 WTA) și Roberta Vinci (43 WTA) este un duel de simplu, condimentat cu multe arme și argumente tehnice din jocul de dublu. Cele două se întâlnesc în premieră pe terenul de simplu, într-un duel inedit pentru această fază a competiției. Franțuzoaica este o adevărată revelație a anului 2015, după ce întâiul pas spre prim-planul tenisului l-a făcut în concursurile majore de dublu mixt. „Kiki” a strălucit în Fed Cup, fiind arma secretă a lui Amelie Mauresmo într-o confruntare directă chiar cu Italia, dar care totuși nu le-a pus față în față decât în meciul decisiv de dublu. Și „Kiki” nu s-a oprit aici: a învins-o pe Bouchard (6 WTA la acel moment) la Rolland Garros și pe Halep (3 WTA) la Birmingham, pe iarbă, producând tenis de cea mai înaltă calitate, bazat pe atac, lovituri câștigătoare și asumarea riscurilor în momente decisive.

De partea cealaltă, Vinci este o veterană a circuitului, cu zece ani mai în vârstă decât Mladenovic și fost număr unu mondial la dublu. Etichetată la început de carieră drept specialistă a suprafeței roșii, rezultatele italiencei pe zgură trec pe planul doi în ultimii ani, ea reușind la trei dintre ultimele patru ediții ale US Openului să atingă faza sferturilor de finală, inaccesibilă la Roland Garros. Vinci a avut de gestionat o situație inedită în cadrul unui turneu: practic, italianca reintră în luptă la patru zile distanță de precedentul meci de simplu, în condițiile în care adversara sa din optimi, Eugenie Bouchard, nu s-a putut prezenta la meci din cauza unei căzături în vestiar. Vinci a fost ținută în atmosfera de concurs de duelul de la dublu, însă, chiar dacă va avea la ora startului meciului avantajul prospețimii fizice, franțuzoaica venind după un duel greu, de trei seturi cu Makarova, meciul lipsă de la simplu se poate dovedi o problemă.

Sferturile masculine: pot Tsonga sau Feliciano Lopez să strice semifinala Djokovic – Cilic?

Marin Cilic (favorit 9) și Jo Wilfred Tsonga (favorit 19) promit de la ora 20:30 (ora României), un duel cu scântei, mulți ași, multe alte servicii de nereturnat și atacuri furibunde. Tsonga este, alături de Federer, excepția tabloului masculin, reușind un parcurs perfect până în sferturi, fără set pierdut. În plus față de  „Maestrul elvețian”, francezul a fost intangibil la serviciu, aliniind 12 seturi fără break cedat. Față în față se vor afla doi jucători care la New York și-au regăsit cadența, după un sezon fără multe momente de strălucire.

Cilic, campionul ediției precedente, a supraviețuit unui maraton de cinci seturi cu Kukushkin, a mai pierdut un set cu Chardy, – însă un scenariu similar l-a dus și în 2014 spre titlu (cinci seturi jucate cu Simon în 1/8, patru seturi cu Anderson în turul 3). Croatul a dominat autoritar ultimele trei întâlniri directe, câștigând de fiecare dată în minimum de seturi, iar scorul întâlnirilor directe este 4-1.

Novak Djokovic (principal favorit) – Feliciano Lopez (favorit 18) oferă un alt duel sârbo-iberic decât cel așteptat la capătul tragerii la sorți. „Deliciano” a câștigat un singur set în fața actualului lider mondial, dar caută prima calificare într-o semifinală de turneu de Mare Șlem. Djokovic rămâne însă marele favorit al jumătății superioare de tablou, cu evoluții sigure, foarte rapide în debut de turneu.

Românul de la dublu: ultimul pas înainte de un nou război românesc

Ajunși în postura de principali favoriți ai probei de dublu după eliminările din fazele inaugurale ale tabloului, Horia Tecău și Jean Julien Rojer, campionii de la Wimbledon, luptă pentru un loc în semifinale cu francezii Nicolas Mahut și Pierres-Hughes Herbert, capi de serie 12 și finaliști la începutul anului la Australian Open. Prezența în careul de ași ar reprezenta un nou personal best pentru Horia, cel care în 2011 se oprea în sferturi alături de Robert Lindstedt, învins de italienii Fognini / Bolelli.

Tecău și Mergea sunt la o victorie distanță de un nou duel direct în turneele de Mare Șlem, în 2015 – o rivalitate dominată net de Horia, 3-0.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
Ce au scris englezii după ce l-au văzut la lucru pe Radu Drăgușin în ”nebunia” de la Tottenham – Liverpool
Ce au scris englezii după ce l-au văzut la lucru pe Radu Drăgușin în ”nebunia” de la Tottenham – Liverpool
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
NEWS ALERT | Andrei Ivan, OUT de la Universitatea Craiova! Jucătorul negociază deja cu alt club
NEWS ALERT | Andrei Ivan, OUT de la Universitatea Craiova! Jucătorul negociază deja cu alt club
BREAKING | Pleacă din Liga 1 şi semnează direct cu un club de top din Europa
BREAKING | Pleacă din Liga 1 şi semnează direct cu un club de top din Europa
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Delicatesa evreiască de Crăciun cu care cofetăriile au dat lovitura. Clienţii scot din buzunar până la 170 de lei
Delicatesa evreiască de Crăciun cu care cofetăriile au dat lovitura. Clienţii scot din buzunar până la 170 de lei
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al…
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de…
×